Datum open huis

Waar let u op bij een bezichtiging?

Veiligheid en zekerheid zijn belangrijke thema's voor huizenkopers. Een huis koopt u hooguit een paar keer in uw leven. Omdat er hoge investeringen mee zijn gemoeid, wilt u daar geen risico mee lopen.

NVM-makelaar Roland de Ruiter legt uit waar u op moet letten bij een bezichtiging. Bekijk de video en luister naar de praktijktips.

NVM-makelaar Roland de Ruiter legt uit waar je op moet letten bij een bezichtiging.

'Ik speel graag op zeker'

Veiligheid en zekerheid zijn belangrijke thema's voor huizenkopers. Een huis koop je hooguit een paar keer in je leven. Omdat er hoge investeringen mee zijn gemoeid, wilt u daar geen risico mee lopen.

Proef de wijk

Natuurlijk kan een verkoopmakelaar van de tegenpartij van alles vertellen over de buurt, zoals de aard van de aanwezige voorzieningen en het type mensen dat er woont. Op funda.nl is zelfs te zien wat het gemiddelde wijkinkomen is, en de gemiddelde gezinsamenstelling. Maar een belangrijk advies aan potentiële kopers luidt: ga zelf kijken. Proef de wijk op verschillende momenten en oordeel hoe dat voelt.

Röntgenfoto

Ook een bouwtechnische keuring geeft zekerheid. Een dergelijke keuring is in beider belang: verkopers zijn transparant rond de staat van onderhoud, terwijl de kopers precies weten wat ze de komende jaren kunnen verwachten. Met een huisgarantieverzekering kunnen kopers zich ook nog indekken tegen onaangename verrassingen waarin niet is voorzien in het bouwtechnisch rapport.

De kleine lettertjes

De opmaak van de koopakte biedt gelegenheid bij uitstek om te verifiëren of de koper heeft begrepen welke verplichtingen hij aangaat: wat zijn de lusten, de lasten, de heersende erfdienstbaarheden en andere beperkingen. Die duidelijkheid geeft zekerheid aan de verkoper, terwijl de koper precies weet waar hij voor tekent.

Gaat u een huis kopen, dan kunt u uiteraard ook een NVM-aankoopmakelaar inschakelen. Deze zal altijd voor uw belangen opkomen en u goed adviseren.

Bron: www.nvm.nl